top of page

PROU PRECARITZACIÓ PERSONAL LABORAL DE BOMBERS I BOMBERES



El 21 de juny el personal laboral del cos de bombers i bomberes es va manifestar davant del Parlament de Catalunya en el marc de la compareixença del Conseller Joan Ignasi Elena en la Comissió d’Interior on exposava el Programa de Risc Climàtic que ha elaborat el Departament d’Interior per substituir la campanya forestal. Aquest programa precaritza, encara més, el personal laboral de la DGPEIS.

El 5% del SPEIS (Servei de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments) està format per personal laboral: TEOC (Tècnic/a Especialista Operador/a de Control de Bombers), TEMH (Tècnic/a Especialista Manteniment Helicòpter), Taller Ràdio, Conductors, EPAF (Equip de Prevenció Activa Forestal), AOF (Ajudant/a d'Ofici Forestal), Premsa i GRAF (Grup Recolzament Actuacions Forestals).

Aquests col·lectius gestionen les comunicacions dels bombers, realitzen els gruatges en els helicòpters, porten l'avituallament als focs forestals, treballen amb eines manuals per perimetrar un foc, arreglen les emissores, carreguen mànegues en els focs i informen de l'emergència a cada minut. Això són només algunes de les funcions que realitzen i permeten que els bombers puguin desenvolupar la seva feina.

Les condicions laborals són cada cop més precàries i estan començant a afectar la qualitat de l’operativa de bombers i el servei que es dóna a la ciutadania.


Més d’un centenar de persones es van concentrar a les portes del Parlament per reclamar millors condicions laborals, així com acabar amb la precarització de les contractacions. L’objectiu és que el personal laboral sigui estable i formi part de la plantilla estructural del Departament. Les demandes són:


Formar part del cos de bombers. Actualment es regeixen per un conveni laboral que no té en compte que es treballa en emergències, generant incompatibilitats entre la normativa laboral i les tasques a desenvolupar.

Ampliació de plantilla estable: l'actual programa de contractació de reforç només permet a cada persona treballar 6 mesos en un total de 2,5 anys!!! Es perdrà l’expertesa del personal que porta anys a les borses de treball i es malbarataran diners públics fent convocatòries i formacions constants de personal nou que rotarà cada 6 mesos.

Estabilitat: El personal és interí des de fa molts anys i les places que estan sortint ara a concurs tenen el perill de deixar fora gent que porta molt de temps en una feina tant especialitzada.

Pla de formació anual específic per a cada col·lectiu.

Condicions dignes en els desplaçaments al Centre de Comandament de Bombers en una emergència: assegurança de vida adequada al risc, cobrar el plus de perillositat i formació adequada.


Totes aquestes reivindicacions no estan recollides en el Pla Programa de Risc Climàtic que ha creat el Departament d’Interior. Aquest programa és una pilota endavant del Departament davant la impossibilitat de contractar temporalment el personal de la

Campanya Forestal com feia fins ara. Amb la Reforma Laboral aprovada pel propi partit que ostenta la Conselleria no es poden fer aquests tipus de contractes i s’han tret de la màniga aquest Programa per “salvar” durant tres anys la contractació. Però el que han creat són places i han generat encara més precarietat dins els col·lectius, perquè les persones no podran repetir la contractació durant tot el període que duri el programa. És a dir, que una mateixa plaça haurà de ser ocupada per sis persones diferents! Això suposarà que s’haurà de formar el personal cada cop que es contracti i que les persones que ja hagin treballat no podran repetir contracte. Si tan indispensable és aquest personal, l’única solució que hi ha és que sigui personal estructural, i que la prevenció d’incendis sigui la política real.


És personal IMPRESCINDIBLE pel bon funcionament del Cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya i es demanen unes condicions laborals dignes: acabar amb la temporalitat i destinar els recursos necessaris per tal de pal·liar la situació actual.


bottom of page